Στο ΠΑΣΟΚ έλαχε ο κλήρος….

Απρίλιος 6, 2010 at 8:23 μμ ΣχολιάστεΓράφει ο Γιώργος Φλωρίδης.
Η περίοδος που διανύουμε θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να αποτελέσει ιδρυτική στιγμή στη σύγχρονη ιστορία μας. Να σηματοδοτήσει την απόφαση της ελληνικής κοινωνίας, μέσω της εκλεγμένης κυβέρνησής της, να δώσει ουσιαστική απάντηση στη μεταπολιτευτική στασιμότητα των τελευταίων χρόνων. Να αρνηθεί έμπρακτα το σημερινό μοντέλο οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης και ν’ ανασυγκροτήσει το καταρρέον κράτος. Επιτέλους, το παρασιτικό, υπερδανεισμένο, κλεπτοκρατικό, υπερκαταναλωτικό, άνομο και αυθαίρετο σύστημα στη χώρα μας, αποτελεί στόχο ενός σύνθετου μετασχηματισμού. Δεν είναι απλώς αντικείμενο κριτικής, αλλά αντικείμενο πολιτικής ανατροπής.

Το εγχείρημα αυτό και τα σκληρά μέτρα που το συνοδεύουν, είναι απολύτως απαραίτητα σε συνθήκες βαθιάς κρίσης. Σήμερα είναι όρος επιβίωσης, ενώ σε προηγούμενες, καλύτερες εποχές, θα μπορούσε να ήταν προνοητική επιλογή με πιο ανώδυνες μεθόδους. Αυτό χρεώνεται στην έλλειψη πολιτικής διορατικότητας , αλλά ποτέ δεν είναι αργά.

Σε αυστηρά οικονομικό επίπεδο, τα μέτρα απαντούν σε δίλλημα, απέναντι στο οποίο δεν υπήρξε μέχρι τώρα εναλλακτική πρόταση: Περικοπές και περιορισμός ή στάση πληρωμών και πτώχευση. Σε γενικό επίπεδο: επώδυνη διάσωση ή κατάρρευση.

Ακράδαντα πιστεύω, ότι αυτό το δραματικό εγχείρημα του ΠΑΣΟΚ, είναι η μεγάλη ευκαιρία να περάσει η χώρα σε μια νέα πολιτική και αναπτυξιακή εποχή. Μέτρα λοιπόν σκληρά, αλλά αναγκαία. Η κοινωνία, που ήδη βάδιζε τα τελευταία χρόνια σε δύσκολα μονοπάτια, τα βιώνει, και δικαίως, ως σοκ. Διαμορφώνεται κλίμα ανασφάλειας, φόβου και θυμού για τις ευθύνες της πολιτικής. Το ίδιο συμβαίνει και στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ, όπου υπάρχει περισυλλογή και προβληματισμός. Όμως η συζήτηση πρέπει να γίνει νηφάλια, με ανοικτούς ορίζοντες και η δράση ενωτικά και συντεταγμένα. Κανένας δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος με αυτό που συμβαίνει.

Στο ΠΑΣΟΚ έλαχε ο κλήρος να θέσει σε κίνηση τη νέα εποχή και ν’ αναλάβει την ευθύνη του αναγεννητικού εγχειρήματος της χώρας. Με πολιτική τόλμη, χωρίς ταλαντεύσεις, για να σωθεί η χώρα, δηλαδή όλες οι μεταπολεμικές γεωπολιτικές και κοινωνικές κατακτήσεις του λαού μας.

Αυτή ακριβώς η πολιτική, συνδέει τα πατριωτικά χαρακτηριστικά του ΠΑΣΟΚ με την κοινωνική φυσιογνωμία του. Και μόνο η αναφορά των κρίσιμων κόμβων του εγχειρήματος, όπως η αποτροπή χρεοκοπίας, ο αξιοπρεπής δανεισμός, η σταθερή διατήρηση του ευρωπαϊκού προσανατολισμού, η δημοσιονομική εξυγίανση και η κρατική ανασυγκρότηση, η φορολογική δικαιοσύνη, η διαφάνεια με τον κοινωνικό έλεγχο, η ασφαλιστική αναμόρφωση, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, το νέο αναπτυξιακό σχέδιο, ο αναπροσανατολισμός της παραγωγικής βάσης, δείχνουν ξεκάθαρα αυτή τη σχέση πατριωτικού-κοινωνικού.

 Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να πορευτεί με πολιτικές ενοχές ότι βρίσκεται εκτός φυσιογνωμίας. Δεν κάνουμε ευχάριστη πολιτική, αλλά αυτό είναι διαφορετικό από την επιβεβλημένη πολιτική κόστους, που σήμερα επώδυνα πιάνει τόπο και το σημαντικότερο, έχει αύριο. Άλλωστε η κοινωνία δυσφορεί και δυσκολεύεται να παρακολουθήσει διατυπώσεις όπως «άλλο είμαι και άλλο κάνω». Ο δε βαθύτερος δισταγμός της, δεν βρίσκεται τόσο στα μέτρα και την αναγκαιότητά τους, όσο στο εάν υπηρετούν τη δικαιοσύνη, καθώς επίσης και στη γενικότερη χρόνια καχυποψία απέναντι στην πολιτική διαχείριση. Γι’ αυτό λοιπόν θεωρώ σημεία κλειδιά της συγκυρίας που διανύουμε:

 α) Την ισχυρή πολιτική στήριξη της κυβερνητικής προσπάθειας σε κοινοβουλευτικό, κομματικό και συνδικαλιστικό επίπεδο.

 β) Την αγνόηση του εφήμερου πολιτικού κόστους όπως ρηχά προσλαμβάνεται και πανικοβάλλει μέσα από τις επιμέρους συντεχνιακές αντιδράσεις.

γ) Την επικέντρωση στη διαδικασία εφαρμογής των μέτρων με όρους δικαιοσύνης, διαφάνειας και αυστηρού ελέγχου, στους οποίους παίζεται καθοριστικά η κοινωνική νομιμοποίηση.

 δ) Την ιδεολογική ηγεμονία της συλλογικής πατριωτικής αφύπνισης και συμβολής απέναντι στις απόψεις του εθνικού και κοινωνικού κατακερματισμού και των πάσης φύσεως ψεύτικων διαχωρισμών.Ακράδαντα πιστεύω, ότι αυτό το δραματικό εγχείρημα του ΠΑΣΟΚ, είναι η μεγάλη ευκαιρία να περάσει η χώρα σε μια νέα πολιτική και αναπτυξιακή εποχή. Ταυτόχρονα όμως, θεωρώ ότι είναι και η τελευταία ευκαιρία του σημερινού πολιτικού συστήματος να αναδείξει καινούργια δυναμική και αξιοπιστία, που θα το φέρει σε αντιστοιχία με τις νέες κοινωνικές και αναπτυξιακές ανάγκες. Ενδεχόμενη αποτυχία αυτού του εγχειρήματος, πιθανότητα θα οδηγήσει στην παταγώδη κατάρρευση του σημερινού πολιτικού συστήματος, με χαοτικές μεταβολές και απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον.
Ο Γιώργος Φλωρίδης είναι βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, πρώην υπουργός.   Πηγή:http://www.metarithmisi.gr/el/readText.asp?textID=1074

Advertisements

Entry filed under: Πολιτική.

Ακούει κανείς? Επιστροφή στην πολιτική

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Ημερολόγιο

Απρίλιος 2010
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Μαρ.   Μάι. »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Most Recent Posts


Αρέσει σε %d bloggers: